سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
اردیبهشت 14, 1404
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 در چیست؟ + ۶ تفاوت مهم
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 در چیست؟ + ۶ تفاوت مهم
اردیبهشت 21, 1404
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
اردیبهشت 14, 1404
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 در چیست؟ + ۶ تفاوت مهم
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 در چیست؟ + ۶ تفاوت مهم
اردیبهشت 21, 1404

معرفی انواع حریق و آتش سوزی + علل و نوع خاموش کننده مناسب

معرفی انواع حریق و آتش سوزی + علل و نوع خاموش کننده مناسب

هر نوع آتش‌سوزی یکسان نیست. زمانی که سیستم اعلام حریق فعال می‌شود، باید بدانید که نمی‌توانید از هر نوع خاموش کننده‌ای برای اطفای حریق استفاده کنید. استفاده نامناسب از کپسول آتش نشانی و خاموش کننده می‌تواند آسیب بیشتری را به همراه داشته باشد. آشنایی با انواع حریق و آتش سوزی برای خاموش کردن ایمن این آتش‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

چرا شناخت انواع آتش سوزی مهم است؟

درک اینکه انواع حریق و آتش سوزی چه مواردی هستند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما کمتر کسی است که این موضوع را درک می‌کند. هر نوع حریقی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. عامل ایجاد کننده آن نیز می‌تواند مایع، گاز، روغن، چربی و بسیاری از موارد دیگر باشد که هر کدام خطرات جدی را به همراه دارند. ولی زمانی می‌توان حریق و آتش سوزی را تحت کنترل در آورد که بتوان انواع حریق و آتش سوزی را به درستی شناخت. در این صورت عامل ایجاد کننده آتش با خاموش کننده‌ها و تجهیزات در سیستم اطفا حریق سریع‌تر مهار می‌شوند و دیگر نگرانی از بابت گسترش عوامل ایجاد کننده آتش نیست. همه مردم برای جلوگیری از خسارات جانی و مالی حریق‌ها، باید انواع آن را بشناسند که در این مقاله به طور کامل به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

علت ایجاد انواع حریق و آتش سوزی چیست؟

همانطور که اشاره شد، انواع حریق و آتش سوزی را می‌توان به گروه‌های مختلفی تقسیم‌بندی نمود که هر کدام نشان دهنده خطرات ایجاد شده می‌باشند. از آنجایی که شناخت هر یک از انواع حریق‌ها و علت‌های به وجود آورنده آتش سوزی مهم است، توصیه می‌شود که در مورد علت به وجود آمدن و پیدایش هر یک از این حریق‌ها نیز تحقیق کنید. در این صورت مشخص می‌شود که در یک محیط احتمال بروز چه نوع حریقی وجود دارد و باید از کدام روش‌ها برای مقابله با آن استفاده کرد.

  • آتش سوزی کلاس A: این نوع آتش سوزی در اثر مواد قابل احتراق معمولی به وجود می‌آید. این مواد قابل اشتعال در اکثر محیط‌ها وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به چوب، کاغذ و پارچه اشاره نمود.
  • آتش سوزی کلاس B: این نوع حریق در اثر مواد و مایعات قابل اشتعال ایجاد می‌شود. هر محیطی که دارای مایعات قابل اشتعال است، در معرض خطر این کلاس آتش سوزی می‌باشد. مایعات قابل اشتعال همچون بنزین، الکل و روغن‌ها زیر دسته این نوع آتش سوزی قرار می‌گیرند.
  • آتش سوزی کلاس C: یکی دیگر از انواع حریق و آتش سوزی مربوط به کلاس C است. علت به وجود آوردن این نوع آتش، گازهای قابل اشتعال می‌باشند. در محیط‌هایی که خطر نشتی گاز وجود دارد، احتمال بروز این نوع آتش سوزی نیز زیاد است. از جمله گازهای قابل اشتعال می‌توان به متان و پروپان اشاره نمود.
  • آتش سوزی کلاس E: در محیط‌هایی که تجهیزات الکتریکی وجود دارند نیز احتمال بروز حریق وجود دارد. وجود تجهیزات الکتریکی در این محیط‌ها باعث بروز اشتعال و آتش سوزی‌هایی شده که نیاز به خاموش کننده‌های مخصوص دارند.
  • آتش سوزی کلاس D: علت ایجاد کننده این نوع آتش سوزی فلزات قابل احتراق و اشتعال است. این نوع حریق بیشتر در محیط‌های صنعتی که با فلزات قابل احتراق سر و کار دارند، رخ می‌دهد. از جمله فلزات رایج می‌توان به منیزیم، سدیم و پتاسیم اشاره کرد.
  • آتش سوزی کلاس K (F): این نوع حریق به دلیل حضور روغن‌ها و چربی‌های پخت و پز رخ می‌دهد و جزء خطرناک‌ترین انواع حریق و آتش سوزی هاست که نیاز به خاموش کننده‌های مخصوص دارد.

معرفی انواع حریق و آتش سوزی + علل و نوع خاموش کننده مناسب

آشنایی با انواع حریق و آتش سوزی

آتش سوزی می‌تواند بسیار ویرانگر باشد. علاوه بر اینکه ضرر مالی بسیار زیادی را به همراه دارد، باعث آسیب رساندن به ساختمان‌ها، تجهیزات و مردم می‌شود. پیشگیری از آتش سوزی بهترین راه برای اطمینان از این است که آتش بر شما و کسب و کارتان تاثیر نمی‌گذارد. اما علاوه بر جلوگیری از شروع آتش سوزی، باید برنامه مناسبی را در هنگام وقوع حریق داشته باشید که آن با نصب اعلام حریق و سیستم اطفا حریق میسر می‌شود. درک انواع حریق و آتش سوزی و کلاس بندی آتش‌ها می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی جلوگیری از صدمه به ساختار آتش داشته باشد. 6 کلاس مختلف برای آتش سوزی وجود دارند که شامل:

  • کلاس A (جامدات)
  • کلاس B (مایعات)
  • کلاس C (گازها)
  • کلاس D (فلزات)
  • آتش سوزی‌های برق
  • کلاس F (چربی‌ها و روغن‌های پخت و پز)

کلاس A (جامدات)

یکی از انواع حریق و آتش سوزی، حریق کلاس A است که شامل مواد جامد می‌شود. این نوع سوخت می‌تواند کاغذ و مقوا باشد که وجود آن‌ها در اداره‌ها و کارخانه‌ها بسیار شایع است. همچنین ممکن است وسایل، یراق آلات و مبلمان مختلفی نیز باعث آتش سوزی این چنینی شوند. اگر هر نوع ماده جامدی در حال سوختن است، آتش شما از نوع A می‌باشد. این نوع حریق را می‌توان به عنوان رایج‌ترین نوع آتش سوزی شناخت. چرا که مواد جامد رایج‌ترین نوع سوختی هستند که از بین بردن آن‌ها نیز سخت است.

بهترین خاموش‌کننده برای مواد سوختنی کلاس a جامدات کدام است؟

بهترین انواع کپسول‌های آتش نشانی برای آتش سوزی‌های کلاس A کپسول‌های آب و فوم هستند. آب محبوب‌ترین نوع خاموش کننده است زیرا می‌تواند اکثر آتش سوزی‌های مربوط به مواد جامد را کنترل کند. اما به دلیل خاصیت هادی بودن، هرگز نباید در نزدیکی تجهیزات الکتریکی استفاده شود. کپسول‌های آتش نشانی کپسول‌های آتش نشانی پودری و شیمیایی یا همان پودر و گاز ها نیز برای آتش‌سوزی‌های کلاس A مناسب هستند

معرفی انواع حریق و آتش سوزی + علل و نوع خاموش کننده مناسب

کلاس B (مایعات)

حریق کلاس B نوعی دیگر از انواع حریق و آتش سوزی است که شامل مایعات می‌شود. بسیاری از مایعات و مواد شیمیایی مورد استفاده در محل کار می‌توانند قابل اشتعال و انفجار باشند که شامل مایعات پاک کننده، حلال‌ها، سوخت‌ها و جوهرها هستند. آتش سوزی کلاس B برای محیط‌های صنعتی که مقادیر زیادی مایعات قابل اشتعال در آن‌ها وجود دارد، اتفاق می‌افتد. این نوع آتش سوزی بسیار نادر است، اما اگر اتفاق بیفتد تشنگی بسیار بالایی دارد.

خاموش کننده‌های مناسب حریق B

در صورت شعله ور شدن آتش کلاس B، کپسول‌های فوم یا پودر را می‌توان به عنوان بهترین خاموش کننده‌ها شناخت. خاموش کننده‌های CO2 نیز می‌توانند مناسبت محدودی داشته باشند.

کلاس C (گازها)

به عنوان یکی از انواع حریق و آتش سوزی که خطرات جدی را به همراه دارد می‌توان به آتش سوزی کلاس C اشاره کرد. این آتش سوزی می‌تواند ناشی از گاز طبیعی و گازهای قابل اشتعال و انفجار باشد. کار با گاز بسیار خطرناک است و خطر آتش سوزی را افزایش می‌دهد. گازها باید در مکان‌های ایمن نگهداری شوند تا خطر این آتش سوزی به حداقل برسد.

خاموش کننده‌های مناسب حریق C

بهترین روش ایمن برای خاموش کردن این نوع آتش سوزی، قطع منبع گاز است. بهترین نوع خاموش کننده برای خاموش کردن آتش پس از قطع گاز، خاموش کننده پودر خشک می‌باشد.

کلاس D (فلزات)

آتش سوزی کلاس D نوعی از آتش سوزی است که در اثر اشتعال فلزات رخ می‌دهد. اگرچه فلزات اغلب به عنوان مواد قابل احتراق در نظر گرفته نمی‌شوند، اما برخی از انواع فلز می‌توانند مانند سدیم باشند و رسانایی خوبی از خود نشان دهند. از این رو به گسترش آتش کمک خواهند کرد. همه فلزات ممکن است در دماهای بالا نرم و ذوب شوند که این موضوع می‌تواند باعث فرو ریختن ساختمان‌ها شود.

خاموش کننده‌های مناسب حریق D

خاموش کننده‌های پودر خشک می‌توانند بهترین خاموش کننده برای انواع حریق و آتش سوزی باشند. پودر داخل خاموش کننده بسته به نوع خطر فلز می‌تواند متفاوت باشد. آتش‌های فلزی کوچک را گاهی می‌توان با خاک یا ماسه خشک خفه کرد.

آتش الکتریکی (کلاس E)

در این نوع حریق الکتریسیته بیشتر منبع اشتعال است تا سوخت. با این حال، آتش سوزی در تجهیزات الکتریکی برقی بسیار خطر ناک است .  اطمینان از نصب، بازرسی و نگهداری صحیح تجهیزات و تاسیسات الکتریکی، به کاهش خطر این نوع آتش سوزی کمک می‌کند.

معرفی انواع حریق و آتش سوزی + علل و نوع خاموش کننده مناسب

بهترین خاموش کننده برای حریق برق و الکتریسیته کدام است؟

شما نباید از آب برای اطفای حریق آتش سوزی برق استفاده کنید بهترین کپسول آتش نشانی برای استفاده در آتش سوزی‌های الکتریکی، کپسول دی اکسید کربن (CO2) است. برخی از خاموش کننده‌های پودر خشک برای آتش سوزی ولتاژ پایین مناسب هستند.

کلاس F (چربی‌ها و روغن‌های پخت و پز)

ریختن روغن‌های قابل اشتعال در نزدیکی منابع حرارتی در آشپزخانه‌ها می‌تواند منجر به آتش سوزی کلاس F شود. این نوع از انواع حریق و آتش سوزی در بیشتر آشپزخانه‌های تجاری با سرخ کن‌های عمق رایج است ولی خطر حریق در آشپز خانه منازل مسکونی را نیز باید جدی در نظر گرفت .هرگز مواد غذایی یا وسایل سرخ کردنی را در حین استفاده، بدون مراقبت رها نکنید. این آتش سوزی‌ها به دلیل گرمای زیاد روغن به سختی خاموش می‌شوند و استفاده از نوع نامناسب خاموش کننده می‌تواند روغن‌ها و چربی‌های سوزان را پخش کند.

خاموش کننده‌های مناسب حریق کلاس F

تنها نوع کپسول آتش نشانی مورد تایید برای استفاده برای آتش سوزی ناشی از روغن‌ها و چربی‌های پخت و پز، کپسول‌های پودر و گاز هستند. برای آتش سوزی‌های کلاس F کوچک، می‌توانید از پتوی آتش نشانی نیز استفاده کنید.

انتخاب بهترین کپسول آتش نشانی با مشاوره به سازان سرای مهر آهنگ

با آشنایی با انواع حریق و آتش سوزی می‌توانید بهترین کپسول‌های آتش نشانی را با مشاوره به سازان سرای مهر آهنگ خریداری کنید. هر یک از انواع حریق و آتش سوزی نیاز به کپسول آتش نشانی مخصوص به خود دارند تا به سرعت اطفا شوند. از این رو حتما برای انتخاب بهترین کپسول‌های آتش نشانی با کارشناسان ما در به سازان سرای مهر آهنگ در ارتباط باشید و کپسول‌های آتش نشانی را در فایر باکس نگهداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برند