معرفی انواع تجهیزات داخل جعبه آتش نشانی: کدام ضروری هستند؟
معرفی انواع تجهیزات داخل جعبه آتش نشانی: کدام ضروری هستند؟
دی 26, 1403
کپسول آتش نشانی چرخدار چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟ + انواع
کپسول آتش نشانی چرخدار چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟ + انواع
دی 27, 1403
معرفی انواع تجهیزات داخل جعبه آتش نشانی: کدام ضروری هستند؟
معرفی انواع تجهیزات داخل جعبه آتش نشانی: کدام ضروری هستند؟
دی 26, 1403
کپسول آتش نشانی چرخدار چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟ + انواع
کپسول آتش نشانی چرخدار چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟ + انواع
دی 27, 1403

ضوابط آتش نشانی پارکینگ: از طراحی تا سیستم اعلام و اطفا حریق

ضوابط آتش نشانی پارکینگ: از طراحی تا سیستم اعلام و اطفا حریق

پارکینگ ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری، محلی برای رفت و آمد و پارک خودروهای کوچک و بزرگ ایرانی و خارجی هستند. متاسفانه یک حریق کوچک در این پارکینگ‌ها می‌تواند فاجعه به بار آورد و ضمن اینکه باعث آتش سوزی جدی در پارکینگ می‌شود، می‌تواند آتش را گسترش داده و باعث بروز خطرات جدی و متنوع دیگر در کل ساختمان نیز شود. از این جهت سازمان آتش نشانی، ضوابطی را برای طراحی، در نظر گرفتن سیستم تهویه مطبوع و تجهیز پارکینگ‌ها با سیستم اطفا حریق در نظر گرفته که باید حتما اقدام به بررسی آن‌ها نمود. در نظر گرفتن ضوابط آتش نشانی پارکینگ، به منظور احداث پارکینگ با حداکثر ایمنی حائز اهمیت است که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم.

لزوم رعایت ضوابط آتش نشانی پارکینگ

سازمان آتش نشانی به منظور در نظر گرفتن راه‌های پیشگیری از وقوع آتش نشانی و پیشگیری از خطرات جدی در ساختمان‌ها، ضوابط و مقررات خاصی را برای طراحی آن‌ها در نظر می‌گیرد. با رعایت ضوابط آتش نشانی پارکینگ، احتمال بروز حریق‌های جدی و خطرناک که متاسفانه منجر به خطرات جانی و مالی می‌شوند، به حداقل می‌رسد. ضمن اینکه بسیاری از این ضوابط باید برای دریافت تاییدیه آتش نشانی در ساختمان‌ها به طور دقیق رعایت شوند.

مقررات و ضوابط آتش نشانی پارکینگ

ضوابط آتش نشانی پارکینگ شامل طراحی، در نظر گرفتن سیستم تهویه مطبوع، راه اندازی سیستم اعلام حریق و اطفا حریق و همچنین نصب کپسول آتش نشانی و تجهیزات اطفای حریق دستی در پارکینگ‌ها می‌شوند. بررسی این ضوابط برای پیمانکاران و کارفرمایان ساختمانی بسیار حائز اهمیت است.

نحوه طراحی پارکینگ در ضوابط آتش نشانی

یکی از مهم‌ترین اصول در ضوابط آتش نشانی پارکینگ، طراحی آن است. نوع مصالح انتخاب شده برای ساخت پارکینگ باید به گونه‌ای باشد که بتوانند حداقل یک ساعت در برابر حریق مقاومت بالایی از خود نشان دهند. معماری پارکینگ باید به گونه‌ای انجام شود که هر طبقه از آن به چند زون یا بخش مجزا تقسیم بندی گردد. اگر مساحت پارکینگ بالای 2000 متر مربع باشد، باید حداقل دو راه خروجی با فاصله مشخص در آن وجود داشته باشد. همچنین راه‌های منتهی با پارکینگ باید دارای راه پله و آسانسور یا پله برقی باشند. نقاط و درب‌های خروجی پارکینگ باید به گونه‌ای طراحی و لحاظ شوند که باعث بازگشت جریان دود به درون پارکینگ نگردند.

نحوه طراحی پارکینگ در ضوابط آتش نشانی

به منظور طراحی پارکینگ باید مسیر لازم جهت ورود و خروج خودروهای آتش نشانی به بخش‌های مختلف پارکینگ لحاظ گردد. به طوری که ارتفاع درب‌ها نیز برای عبور و مرور خودروهای آتش نشانی مناسب باشند. عرض راهروهای ورودی پارکینگ برای تردد افراد حداقل باید 92 سانتی متر باشد. شیب رمپ نیز در ضوابط آتش نشانی باید کمتر از 15 درصد باشد و عرض رمپ نیز حداقل 3.5 متر باشد. افراد نباید از هیچ نقطه‌ای از پارکینگ برای دسترسی به پلکان بیش از 120 متر فاصله باشد. بنابراین، محل در نظر گرفتن راه پله‌ها نیز مهم است.

تهویه مطبوع پارکینگ در ضوابط آتش نشانی

تهویه مطبوع پارکینگ جزء موارد مهم ذکر شده در ضوابط آتش نشانی پارکینگ است. استفاده از فن‌های محوری با راندمان بالای 80 درصد برای تهویه مطبوع پارکینگ توصیه می‌شود. تعداد فن‌های استفاده شده در پارکینگ‌ها باید به گونه‌ای باشد که در صورت خراب شدن نیمی از فن‌ها، راندمان مجموعه فن‌ها کمتر از 50 درصد نشود. همچنین فن‌های استفاده شده در پارکینگ باید مقاوم در برابر حریق باشند و بتوانند در مدت 1 ساعت حرارت 300 درجه را تحمل کنند. سیستم تهویه مطبوع در ضوابط آتش نشانی پارکینگ باید مجهز به حسگر مونوکسید کربن باشد تا در صورت بالا رفتن غلظت آن، سرعت تخلیه دود افزایش پیدا کرده و جریان هوای تازه نیز بهبود پیدا کند.

در ضوابط آتش نشانی پارکینگ قید شده که غلظت مونوکسید کربن نباید از 50 PPM برای بیش از 30 دقیقه افزایش پیدا کند. همچنین سرعت هوا در هر طبقه از پارکینگ باید از 2 متر بر ثانیه بیشتر باشد. این کار از گسترش حریق در بازه زمانی کوتاه در بخش‌های مختلف پارکینگ جلوگیری می‌کند. کانال‌های انتقال هوا در پارکینگ نیز باید تا دمای 800 درجه سانتی گراد را تحمل کنند. حداکثر سرعت هوا درون کانال‌های پارکینگ نباید از 12 متر بر ثانیه بیشتر باشد. نکته حائز اهمیت اینکه سیستم‌های تهویه باید مجهز به سیستم برق اضطراری باشند تا هنگام قطعی برق نیز عملکرد مناسب خود را حفظ کنند.

نصب سیستم اعلام حریق در پارکینگ

به منظور کنترل به موقع آتش سوزی‌های احتمالی در پارکینگ، باید به ضوابط آتش نشانی پارکینگ در حوزه نصب سیستم اعلام حریق توجه داشت. بدین منظور باید به راهنمای خرید دیتکتور آتش نشانی در پارکینگ‌ها توجه شود تا از آشکارسازهای مناسب استفاده گردد. از آنجایی که سطح آلایندگی در پارکینگ‌ها بالاست، معمولا از دتکتورهای دودی برای شناسایی حریق استفاده نمی‌شود. مطابق با ضوابط آتش نشانی پارکینگ باید از دتکتورهای حرارتی در پارکینگ‌ها استفاده نمود تا بتوانند هنگام بالا رفتن حرارت، حریق را تشخیص دهند.

نکته مهم دیگر اینکه دتکتور حرارتی باید در مکانی نصب شود که جت و جریان هوا باعث بروز اختلال در تشخیص به موقع حریق نشود. علاوه بر این، سیم کشی‌های سیستم اعلام حریق باید به گونه‌ای انتخاب شوند که حداقل تا 2 ساعت در برابر حرارت تا دمای 900 درجه سلسیون مقاومت کنند.

 نصب سیستم اطفای حریق پارکینگ

در ضوابط آتش نشانی پارکینگ، نصب سیستم اطفای حریق به شدت مورد توجه قرار گرفته و توصیه شده که برای هر نوع پارکینگی از این سیستم‌ها استفاده گردد. از آنجایی که احتمال گسترش سریع آتش در پارکینگ وجود دارد، لازم است که اطفای حریق به درستی در پارکینگ‌ها انجام شود تا از وارد شدن خسارت‌های مالی و جانی سنگین جلوگیری گردد. مطابق با ضوابط آتش نشانی پارکینگ می‌توان از دو نوع سیستم اطفای حریق که شامل دستی و خودکار هستند، برای پارکینگ‌ها استفاده نمود.

نصب سیستم اطفای حریق پارکینگ

اطفای حریق دستی پارکینگ

بدین منظور نصب فایرباکس و کپسول آتش نشانی مناسب در سطح پارکینگ ضروری است. برای خاموش کردن آتش سوزی به صورت دستی لازم است که از کپسول‌های آتش نشانی از نوع پودری استفاده نمود. ضمن اینکه جانمایی کپسول‌های آتش نشانی باید به شکلی باشد که همه افراد بتوانند به راحتی آن‌ها را پیدا و حمل کنند. فاصله قرارگیری دو کپسول آتش نشانی در پارکینگ نباید از 15 متر بیشتر و ارتفاع نصب آن‌ها نیز باید بین 1 تا 1.5 متر باشد. فایرباکس متصل به سیستم‌های آبرسانی در طبقات مختلف پارکینگ باید در نزدیکی ورودی و خروجی‌ها نصب گردند. برای ورودی پارکینگ‌های طبقاتی لازم است که از شیر هیدرانت برای اطفای حریق توسط آتش نشانان استفاده شود.

اطفای حریق خودکار

سیستم اطفای حریق خودکار مطابق با ضوابط آتش نشانی پارکینگ باید با کمک اسپرینکلرهای سقفی انجام شود. فاصله بین هر دو نازل اسپرینکلر باید بین 6 تا 12 فوت تعیین شود. همچنین محل قرارگیری اسپرینکلرها باید در نزدیک سقف باشد تا احتمال آسیب دیدن آن‌ها هنگام آتش سوزی به حداقل برسد.

به سازان سرای مهر آهنگ؛ ارائه تجهیزات اطفای حریق پارکینگ

مطابق با ضوابط آتش نشانی پارکینگ نیاز به نصب دتکتورهای حرارتی و سیستم اطفا حریق خودکار در پارکینگ‌ها است. شرکت به سازان سرای مهر آهنگ با سال‌ها تجربه و تخصص در زمینه فروش تجهیزات آتش نشانی و سیستم‌های اطفا و اعلام حریق به شما امکان خرید این سیستم‌ها را با قیمت مناسب می‌دهد. می‌توانید برای مشاهده انواع تجهیزات اطفای حریق به سایت به سازان مراجعه کرده و محصولات موجود را بررسی نمایید. انواع فایرباکس، کپسول آتش نشانی و دتکتور در این فروشگاه موجود هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برند