راهنمای خرید دیتکتور و نکاتی که باید بدانید + انواع دیتکتور
دی 18, 1403هنگام فعال شدن سیستم اعلام حریق در یک محیط همچون خانه، مجتمع تجاری و اداری، لازم است که اطفای حریق به صورت صحیح انجام شود. فایر باکس به عنوان یک وسیله که امکان قرار دادن تجهیزات آتش نشانی مانند کپسول آتش نشانی و سیستم آبرسانی را فراهم میکند، میتواند منبعی برای اطفای حریق محسوب شود. سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی امکان خروج مواد مایع برای اطفای حریق را فراهم میکند. این سیستم در سه نوع تر، خشک و ترکیبی در بازار موجود است که هر کدام ویژگیهای خاصی را از آن خود کردهاند و باید با توجه به شرایط محیط و نیازهای آن انتخاب شوند.
لوله کشی آب آتش نشانی چیست؟
اولین قدم برای استفاده از سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی وجود لوله کشی برای تامین آب است. در کلیه ساختمانهایی که نیاز به سیستم اطفا حریق دارند، باید لوله کشی برای دسترسی سریع به آن و اطفای حریق با حداقل تلفات انجام شود. لوله کشی انجام شده در این فرآیند کاملا متفاوت با لوله کشیهای متداول بوده و با نام آتش نشانی شناخته میشود. لولههایی که بدین منظور استفاده میشوند، به صورت افقی یا عمودی تا سقف ادامه پیدا میکنند و امکان تامین آب را تا فایر باکس فراهم خواهند کرد. نحوه انجام لوله کشی آب آتش نشانی بسته به متراژ و تعداد طبقات پروژه متفاوت است.
سیستم آبرسانی فایر باکس و اجزای آن
لوله کشی آب آتش نشانی به فایر باکس یا همان جعبه آتش نشانی متصل میشود و امکان خروج آب و مواد اطفای حریق را فراهم میکند. سیستمی که بدین منظور استفاده میشود، سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی است که از اجزایی برای انتقال آب به محل حریق تشکیل میشود. این سیستم در داخل جعبه آتش نشانی قرار گرفته تا بتوان در کوتاهترین زمان ممکن از آن برای اطفای حریق ایمن استفاده کرد. اجزای تشکیل دهنده این سیستم شامل موارد زیر هستند:
- شیلنگ آتش نشانی: مهمترین و اصلیترین قطعه به کار رفته در سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی شیلنگ است. شیلنگها باید مقاوم، ضد آتش سوزی و حریق باشند. این شیلنگها به منبع آب متصل میشوند و برای پاشیدن آب روی آتش مورد استفاده قرار میگیرند.
- نازل: سر شیلنگ آتش نشانی نازل نام دارد که به تنظیم جریان آب به بهترین شکل کمک میکند. نازلها معمولا قابلیت تنظیم الگوی پاشش را به بهترین شکل فراهم میکنند.
- منبع آب: منبع آب در واقع همان لوله کشیهای انجام شده یا مخازن آب هستند که میتوانند با کمک پمپهای مخصوص، امکان خروجی آب را به بهترین شکل فراهم کنند.
انواع سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی
در ساختمانهای مختلف مانند کارخانجات، منازل مسکونی، مجتمعهای تجاری و اداری احتمال بروز حریقهای مختلفی وجود دارند. لازم است که بر این اساس از سیستم آبرسانی مناسبی جهت اطفای حریق استفاده شود تا بتوان به طور موثر حریق را خاموش کرد. انواع سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی را میتوان به سه گروه زیر تقسیم بندی نمود:
1. سیستم آبرسانی تر در جعبه آتش نشانی
این نوع سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی همانطور که از نامش مشخص است، از لولههای پر از آب تشکیل شده است. در واقع آب در این سیستم همیشه در جریان است و همین موضوع آنها را به عنوان یک گزینه عالی و دردسترس برای اطفای حریق تبدیل میکند. نحوه عملکرد این سیستم آبرسانی بدین شکل است که بعد از باز کردن شیر فلکه آب، آب به داخل شیلنگ جریان پیدا میکند و میتوان سریعترین پاسخ را با کمترین خسارات احتمالی هنگام آتش سوزی تجربه نمود.
مزایا
- پاسخگویی سریع: این نوع سیستم پاسخگویی بسیار سریعی داشته و به محض اینکه شیر فلکه آب را باز کنید، آب در آن جریان پیدا میکند.
- نگهداری و تعمیرات ساده: سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی تر نیاز به نگهداری و تعمیرات پیچیدهای ندارد و عملکرد آن مشابه با یک لوله کشی ساده است.
معایب
- یخ زدگی آب: به دلیل در جریان بودن دائمی آب در این سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی، احتمال یخ زدگی و منجمد شدن آب در داخل سیستم وجود دارد. از این رو در پروژههایی که در معرض دمای پایین قرار دارند، استفاده از این نوع سیستم توصیه نمیشود.
2. سیستم آبرسانی خشک در جعبه آتش نشانی
نوع دوم سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی، سیستم خشک است که مطابق با نام آن، هیچ آبی به صورت دائمی درون لولهها وجود ندارد. از این جهت منبع تامین آب ساختمان کاملا جدا بوده و به سیستم لوله کشی شهری ارتباطی ندارد. نحوه عملکرد این سیستم بدین گونه است که آب تنها در زمان مورد نیاز برای اطفای حریق درون لوله جریان پیدا میکند. هنگام نیاز به استفاده از آب، پمپها و تانکرهای آتش نشانی نیز میتوانند آب مورد نیاز را به این سیستمها تزریق کنند.
مزایا
- عدم یخ زدگی: مهمترین مزیت این سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی که معایب و نقاط ضعف آن را توجیه میکند، عدم یخ زدگی آب درون لوله کشی آنها است. در پروژههایی که در دمای بسیار پایین قرار دارند، استفاده از این سیستم توصیه میشود.
معایب
- اطفای حریق کندتر: از آنجایی که همیشه آب در این سیستم وجود ندارد، زمان رسیدن آب به داخل شیلنگ کندتر بوده و این موضوع اطفای حریق را به تاخیر میاندازد.
- نیاز به آماده سازی لولهها پس از تخلیه: پس از تخلیه لولههای خشک سیستم آبرسانی لازم است که دوباره لولهها را با هوای فشرده یا نیتروژن پر کرد تا بتوان مجددا از آنها استفاده نمود.
3. سیستم آبرسان ترکیبی (خشک و تر)
این سیستم ترکیبی از سیستم خشک و تر برای آبرسانی است. برای ساخت این سیستم هم از لولههای تر و هم از لولههای خشک استفاده میشود تا بتوان از مزایای هر یک از آنها بهره مند شد. به این ترتیب که در حریقهای کوچک و نیاز به خاموش شدن سریع میتوان از عملکرد تر این سیستم استفاده کرد و در مواقعی که حریق بسیار بزرگ است و فشار و دبی بالایی نیز برای خاموش کردن مورد نیاز میباشد، باید از سیستم خشک استفاده نمود.
مزایا
- عملکرد دو منظوره: سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی ترکیبی به دلیل تشکیل شدن از دو سیستم لوله تر و خشک میتواند عملکرد دو منظوره داشته باشد. به طوری که اگر امکان استفاده از سیستم خشک وجود نداشت، بتوان از سیستم تر استفاده کرد یا برعکس.
- اطمینان از عملکرد: این سیستم به دلیل داشتن عملکرد دو منظوره در هر صورت میتواند حداقل امکانات را هنگام حریق در اختیار قرار دهد. به طور مثال، اگر آب داخل سیستم تر یخ زده باشد، میتوان از سیستم خشک برای اطفای حریق استفاده کرد.
معایب
- هزینههای اجرایی بالا: سیستم آبرسانی ترکیبی برای فایر باکس هزینه اجرایی بالایی دارد. نحوه لوله گذاری اعلام حریق به گونهای است که باید از چندین لوله مختلف استفاده شود و این موضوع باعث افزایش هزینه اجرای آن خواهد شد.
به سازان سرای مهر آهنگ؛ بهترین تولید کننده جعبه آتش نشانی و تجهیزات آن
به سازان سرای مهر آهنگ به عنوان اولین و برترین تولید کننده جعبه آتش نشانی در ایران شناخته میشود که محصولات خود را با بهترین کیفیت به بازار عرضه نمود. میتوانید برای خرید فایر باکس و تجهیز آن با سیستم آبرسانی جعبه آتش نشانی تر و خشک، از طریق سایت اقدام کنید و سفارش خودتان را ثبت نمایید. این فروشگاه امکان خرید انواع جعبههای آتش نشانی با تنوع سایز و ابعاد و رنگ بندی را فراهم میکند تا بتوان بر اساس نیاز پروژه آنها را جهت اطفای حریق و حفاظت از جان و مال در محل نصب نمود.