بیم دتکتور خطی چیست و چگونه کار میکند؟ + مزایا و قابلیت ها
آبان 21, 1403آشکارسازهای گاز اولین خط دفاعی حیاتی را در برابر خطرات نشت گاز شناخته شده و ناشناخته در محیطهای مختلف را تشکیل میدهد. گس دتکتور، ابزاری کارآمد در سیستم اعلام حریق محیطهایی است که در معرض گازهای مختلف سمی و غیر سمی هستند که هر کدام میتوانند خطرات جدی را برای کارکنان و تجهیزات حاضر در محیط به همراه داشته باشند. این ابزار با روشهای مختلفی، گاز موجود در محیط را تشخیص و آن را به کارکنان حاضر در محیط اعلام خواهد کرد تا بتوانند ضمن نجات تجهیزات موجود در محیط، از مسمومیت شدید نیز جلوگیری کنند.
آنچه در این صفحه میخوانید
گس دتکتور چیست؟
گس دتکتور (gas detector) یکی از سنسورهای تشخیص دهنده در محیطهای صنعتی و غیر صنعتی است که میتواند گازهای مختلف را شناسایی و خطر موجود در محیط را به افراد اعلام کند. این دتکتورها برخلاف بیم دتکتور که برای تشخیص دود ناشی از سوخت استفاده میشوند، میتوانند گازهای اشتعال زا در محیط را که خطر بالقوه آتش سوزی به همراه دارند تشخیص دهند تا از بروز آتش سوزی شدید در محیط جلوگیری نمایند. ضمن اینکه برخی از گازها اشتعال زا نیستند، اما صرفا حضور آنها در محیط باعث مسمومیت و بروز خطرات جدی خواهد شد.
اهمیت استفاده از گس دتکتور چیست؟
گازها یک خطر تخصصی و افزایش یافته در صنایع مختلف و حتی کاربردهای خانگی هستند. در بیشتر موارد، تنها غلظت بسیار کمی از گاز مورد نیاز است تا آسیب قابل توجهی را به سلامتی یا احتمال احتراق یا انفجار وارد کند، به ویژه در فضاهای محدود و سربستهای که تهویه مناسبی ندارند. بیشتر گازها نامرئی هستند. بسیاری دیگر نیز بی رنگ و بی بو هستند. این ویژگیها به این معنی هستند که گازها میتوانند خطرات بالقوهای را در محیطهای مختلف به همراه داشته باشند؛ اما همچنین استفاده از آنها ضروری و اجباری است.
فناوری تشخیص گاز از زمانی که برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم توسعه یافت، راه بسیار طولانی را طی کرده است. قبل از روشهای الکترونیکی خودکار، افرادی که با گازهای بالقوه خطرناک کار میکردند، برای محافظت از خود در برابر خطرات فیزیکی و محیطی گاز از روشهای قدیمی و غیر ایمن استفاده میکردند؛ اما امروزه روشهای مدرن تشخیص گاز از روی کار آمدهاند که میتوانند با ترکیبی از فناوریها، شناساییهای دقیق و کارآمد و سطوح خطرناک گاز و نجات جان انسانها همراه باشند.
انواع گس دتکتور و نحوه تشخیص آنها
آشکارسازهای گاز دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام بر اساس قابلیتهایی که به همراه دارند، میتوانند برای تشخیص گازهای سمی مورد استفاده قرار گیرند. در واقع این سیستم عامل به کار رفته در گس دتکتورها است که میتواند گاز را در محیط تشخیص دهد. از نظر عملکرد میتوان آشکارسازهای گاز را به 3 دسته زیر تقسیمبندی نمود. گاز سروکار دارید. آشکارسازهای گاز مختلف دارای سیستم عامل دیگری هستند که بسته به نوع گاز یا گازهایی که برای تشخیص طراحی شدهاند متفاوت است. آشکارسازهای گاز به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که همه آنها به روشهای کمی متفاوت عمل میکنند:
آشکارسازهای گاز الکتروشیمیایی
آشکارسازهای گاز الکتروشیمیایی حساسیت بسیار بالایی دارند و معمولا گازهای سمی مانند مونوکسید کربن را اندازه گیری میکنند. آنها عمدتا برای گازهای غیرقابل اشتعال، از جمله O2، H2S و CO استفاده میشوند. این آشکارسازها دارای یک الکترود حسگر هستند. زمانی که یک گاز در محیط حرکت میکند، این الکترود دچار تغییر مقاومت شده و جریان الکتریکی را تولید میکند که برای به صدا در آوردن هشدارها مورد نیاز میباشد.
آشکارساز گاز کاتالیزوری
این نوع آشکارساز گاز با استفاده از سیم پیچ سیمی با پوشش پلاتین کار میکند. این نوع گس دتکتور بیشتر گازهای قابل احتراق در محیط را شناسایی میکند. به گونهای که سیم پیچ در تماس با گاز اکسید میشود و میتواند باعث فعال شدن هشدار شود. آشکارسازهای گاز کاتالیزوری بسیار رایج هستند، به ویژه برای استفاده در محیطهای خانگی.
آشکارساز مادون قرمز
فناوری پیشرفته مادون قرمز از فرستندهها و گیرندهها برای اندازه گیری دقیق سطح گاز در هوا استفاده میکند. آشکارسازهای گاز مادون قرمز بیشتر برای هیدروکربنها و گازهای قابل احتراق استفاده میشود. این نوع گس دتکتور از انتقال نور برای تعیین نوع گاز و میزان غلظت آن کمک میگیرد. در صورت وجود غلظتهای بالا زنگ هشدار توسط این گیرنده فعال میشود.
همه آشکارسازهای گاز یک ویژگی مشترک دارند. هنگامی که گاز در سطوح بحرانی تشخیص داده شد، با استفاده از یک زنگ صوتی با صدای بلند، زنگ هشدار را فعال میکنند که گاهی اوقات با نشانههای بصری، مانند چراغهای چشمک زن همراه است.
کاربردهای دتکتور گاز
دتکتورهای گاز را میتوان برای محیطهای مختلفی که در معرض گازهای سمی و اشتعال زا قرار دارند، مورد استفاده قرار داد. از جمله مهمترین کاربردهای گس دتکتور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیروگاههای صنعتی و تخصصی
- کارخانجات و محیطهای صنعتی
- کارگاههای کوچک و بزرگ
- خانهها و آپارتمانهای مسکونی و شرکتها
- آشپزخانه و رستورانهای بزرگ
- پتروشیمیها و صنایع نفت و گاز
- آزمایشگاهها و آشپزخانههای صنعتی
- مراکز علمی و تحقیقاتی
- انبارها و مراکز نگهداری از محصولات شیمیایی
- استخرها و تفریحات آبی
- صنایع شیمیایی
- معادن مختلف
دقیقترین و بهترین آشکارساز گاز
همه آشکارسازهای گاز دارای دقت بالایی هستند؛ اما برخی از آنها مزایای ایمنی متفاوتی را در مقایسه با دیگری دارند. این به دلیل است که آنها به طور همزمان احتمال خطای انسانی و نقص را کاهش میدهند و اطمینان حاصل میکنند که آشکارسازها با ظرفیت کامل کار میکنند و ایمنی بالایی دارند. اینکه کدام نوع آشکارساز گاز را تهیه کنید، به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله اینکه آشکارساز باید کجا استفاده شود، برای چه چیزی به آن نیاز است و کدام گازها بدین منظور استفاده میشوند.
به سازان سرای مهر آهنگ و سابقهای درخشان برای ایمنی ناشی از آتش سوزی
به سازان سرای مهر آهنگ، شرکتی تخصصی در حوزه فروش و نصب انواع تجهیزات آتش نشانی با هدف ایمنی بیشتر در پروژههای مسکونی، تجاری، صنعتی و اداری است. این شرکت با چندین سال سابقه درخشان به شما امکان اجرای انواع سیستم اعلام حریق و اطفای حریق و دتکتورهایی همچون گس دتکتور، بر اساس نیاز محیط را میدهد. در صورت نیاز به دریافت مشاوره فنی و همزمان با آن، استعلام قیمت برای استفاده از تجهیزات آتش نشانی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.