همه چیز در مورد شارژ کپسول آتش نشانی و نکات مهم درباره آن
مهر 26, 1403مزایا و معایب سیستم اطفا حریق پودری (خشک) و نحوه عملکرد آن
مهر 26, 1403یکی از اولویتهای اصلی برای اجرا سیستم اطفا حریق، عملکرد سریع و با اطمینان است. در حریقهای بزرگ شاید استفاده از سیستمهای اطفای حریق پایه آب کارآمد نباشد و قبل از اطفای حریق به تجهیزات زیادی آسیب بزند. از طرفی برخی از آتشها به محض برداشت عامل خاموش کننده مانند آب، مجددا شعله ور میشوند. سیستم اطفا حریق فوم، نسل جدیدی از انواع سیستمهای اطفای حریق است که میتواند نقش بسیار مهمی را در کاهش گستردگی حریق و مدیریت آن داشته باشد. این سیستم تشکیل شده از آب و فومهای مخصوص است که میتوانند پس از فعال شدن سیستم اعلام حریق، با فشار بالایی از نازلها خارج شوند و مانند پتو کل سطح را بپوشانند.
آنچه در این صفحه میخوانید
سیستم اطفا حریق فوم چیست؟
سیستم اطفا حریق فوم همانطور که از نامش مشخص است، یکی از انواع سیستمهای اطفای حریق بوده که بر پایه فوم تولید شده است. این سیستم از نازلهای خروجی اختصاصی که معمولا در سقف و یا دیوار نصب میشوند، تشکیل شده که میتوانند فوم خاموش کننده آتش را به سمت بیرون پرتاب کنند. این مواد فومی، کلیه متریالهای در حال سوخت را میپوشانند و باعث خاموش کردن آتش خواهند شد. مزیت این سیستم این است که از شعله ور شدن مجدد آتش جلوگیری میکند. سیستم اطفا حریق فوم برای محافظت از مناطق پرخطر مانند فضاهایی که دارای مایعات و پلاستیکهای قابل اشتعال هستند، انتخاب بسیار خوبی است. فوم به کار رفته در این سیستم را میتوان بسته به نوع خطر در دو نوع انبساط کم تا بسیار زیاد تنظیم نمود.
آشنایی با فوم استفاده شده در این سیستم
فوم در سیستمهای اطفای حریق بر پایه فوم، یک عامل خاموش کننده بسیار کلیدی است که میتواند مایع قابل اشتعال را خنک کند و باعث جدا کردن منبع احتراق از سطح آتش شود. کف ایجاد شده در اثر فوم، میتواند آتش و بخارات آن را خفه کند و در عین حال از احتراق مجدد نیز جلوگیری خواهد کرد. فومها از حبابهای کوچک و پر از هوا تشکیل شدهاند که چگالی کمتری نسبت به آب دارند. از این رو میتوان آنها را برای طیف وسیعی از آتش سوزیها مورد استفاده قرار داد.
انواع فوم در سیستم اطفا حریق
سیستم اطفا حریق فوم تشکیل شده از ماده اصلی خاموش کننده آتش به نام فوم است که میتواند به عنوان یک عامل خفه کننده آتش شناخته شود. فومهای استفاده شده خود دارای تنوع زیادی هستند که در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
فوم کم انبساط
فوم کم انبساط یکی از انواع فومهای استفاده شده در سیستم اطفا حریق است که میتواند به اندازه 20 برابر از اندازه مایع خود بزرگ شود و در مسافتهای طولانی جریان مناسبی داشته باشد. چسبندگی خوب و تراکم بالای این فوم، از جمله مشخصههای آن است. باد شدید تاثیری در جریان این فوم نمیگذارد. از این رو میتوان آنها را برای خاموش کردن آتش در کشتیها، سکوهای هوایی و محیطهای خارجی دیگر استفاده کرد.
فوم انبساط متوسط
فوم انبساط متوسط یکی دیگر از انواع فومهای به کار رفته در سیستم اطفا حریق است که میتواند 20 الی 200 برابر از اندازه مایع خود بزرگ شود. این نوع فوم خواصی مشابه با فوم با انبساط کم دارد؛ اما میتواند پتوی فوم بزرگتری را ایجاد کند، البته به اندازه فوم کم انبساط متراکم نیست. بنابراین، ممکن است باد شدید باعث جابجایی و تغییر در اثربخشی آن شود.
فوم انبساط بالا
فوم انبساط بالا یکی دیگر از انواع سیستم اطفا حریق فوم است که میتواند بیش از 200 برابر از اندازه مایع خود بزرگ شود. این نوع فوم حبابهای بزرگی را با سرعت بالا میسازد و میتواند لایه عمیقی از فومهای آتش نشانی را در اختیار قرار دهد. فومهای با انبساط بالا به باد حساسیت بسیار بالایی نشان میدهند. از این رو برای محیطهای داخلی و اتاقهای سربسته استفاده میشوند.
نحوه عملکرد سیستم اطفا حریق فوم
سیستمهای مهار کننده آتش بر پایه فوم، با جداسازی سوخت از اکسیژن باعث خاموش کردن آن میشوند. در واقع یکی از عوامل مهم برای گسترش آتش، وجود اکسیژن است. اگر اکسیژن حذف شود، آتش به اصطلاح دچار خفگی شده و خاموش میشود. بنابراین، زمانی که سیستم اطفا حریق فوم فعال میشود، ماده خاموش کننده فومی سطح سوخت را به طور کامل پوشش میدهد. سپس محتوای آب فوم، سوخت و ناحیه کف سوخت را میپوشاند و باعث خنک کردن آن خواهد شد تا احتمال بروز احتراق مجدد ناشی از بخارات مایعات قابل اشتعال به حداقل برسد.
فوم در سیستم مهارکننده آتش چگونه تخلیه میشود؟
طراحی سیستم اطفا حریق فوم مشابه با سیستم اطفا حریق بر پایه آب است. با این تفاوت که در این سیستم به جای آب، از فوم برای ذخیره کردن در لولهها استفاده میشود. عامل کف کننده در این سیستم به صورت جداگانه از آب ذخیرهسازی میشود. این دو ماده قبل از تخلیه در سیستم لوله کشی، با یکدیگر مخلوط میشوند. در انتهای این لوله، یک نازل قرار دارد که عامل کف کننده از طریق آن خارج میشود و میتواند با انبساط خود، پوشش بسیار گستردهای را به وجود آورد.
کاربردهای سیستم اطفا حریق فوم
سیستم اطفا حریق بر پایه فوم برای مناطق بزرگ و وسیع که مایعات قابل اشتعال و خطر احتراق زیادی وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. تنوع فومهای قابل استفاده در این سیستمها نیز امکان استفاده از آنها را در پروژههای مختلف بهبود میبخشد. از جمله مهمترین کاربردهای این سیستم اطفای حریق میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آشیانه هواپیما
- انبارها
- برنامههای کاربردی دریایی
- مناطق پردازش
- ذخیره سازی مایع قابل اشتعال
- امکانات تست موتور جت
دلیل اینکه این نوع سیستم میتواند در مکانهای مختلفی استفاده شود، مربوط به قابلیت گستردگی فوم است که نه تنها شعلهها را خاموش میکند، بلکه میتواند باعث خفه کردن آتش به گونهای شود که از احتراق مجدد جلوگیری کند.
مشاوره اجرای سیستم اطفا حریق با به سازان سرای مهر آهنگ
با وجود مزایای متعدد سیستم اطفا حریق فوم، لزوما اجرای آن در محیطهای مختلف پرمزیت نیست. لازم است که بسته به نیاز و همچنین شرایط محیط، از این سیستم برای مهار آتش سوزی استفاده نمود. در صورت نیاز به اجرای سیستم اطفای حریق میتوانید با افراد متخصص در این زمینه جهت انتخاب بهترین سیستم در ارتباط باشید. شرکت به سازان سرای مهر آهنگ با سالها تجربه و تخصص در حوزه فروش این سیستمها، به شما برای انتخاب بهترین مورد آن کمک میکند.