دتکتور مونوکسید کربن چیست و چگونه کار میکند؟ + انواع آن
آبان 21, 1403سنسور دود و حرارت چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟
آبان 21, 1403بیم دتکتور OSID نسل جدیدی از انواع بیم دتکتور یا دتکتور دودی موجود در بازار است که میتواند برای تشخیص زودهنگام دود در محیط و جلوگیری از گسترش حریق استفاده شود. این دتکتور، راه حلی ارزان قیمت، قابل اعتماد و با نصب آسان است که میتوانید آن را برای جلوگیری از خطاهای معمول در دتکتورهای دودی مورد استفاده قرار دهید. اصلیترین تفاوت این دتکتور با دتکتورهای دود، قابلیت تشخیص دود با یک گیرنده تصویربرداری است و همین ویژگی این دتکتورها باعث شده تا عملکرد آنها در هنگام حریق بهبود پیدا کرده و خطر ناشی از آتش سوزی شدید به حداقل برسد. برای آشنایی بیشتر با این دتکتور دودی و نحوه عملکرد آن، این مقاله را بخوانید.
آنچه در این صفحه میخوانید
بیم دتکتور OSID چیست؟
بیم دتکتور OSID (Open-area Smoke Imaging Detection)، نوعی فناوری تشخیص دود است که در سیستمهای تشخیص حریق مورد استفاده قرار میگیرد. برخلاف آشکارسازهای دود نقطهای سنتی که فقط به ذرات دود متکی هستند، این بیم دتکتورها با پرتاب کردن پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش در سراسر یک منطقه کار میکند. این سیستم شامل یک واحد امیتر است که پرتوها را پخش میکند و یک واحد گیرنده که هر گونه اختلال یا تغییر در پرتوهای ناشی از ذرات دود را تشخیص میدهد، میباشد. اگر دود وجود داشته باشد و پرتوها را قطع کند، واحد گیرنده این تغییرات را تشخیص داده و زنگ هشدار را راه اندازی میکند.
نحوه عملکرد بیم دتکتور OSID
بیم دتکتور OSID برای تشخیص زودهنگام دود مورد استفاده قرار میگیرد. این سستم سطح دود وارد شده به پرتوهای نوری را که در یک منطقه پخش شدهاند، اندازه گیری میکند. یک تصویرگیر OSID در این سیستم به کار رفته که میتواند تا هفت فرستنده را شناسایی کند. بنابراین، میتوان بدون نیاز به نصب چندین فرستنده و گیرنده به صورت همزمان در بخشهای مختلف، تنها یک گیرنده را در فضای مناسب قرار داد و چندین فرستنده را برای آن در نظر گرفت. این دتکتور دودی نیز مانند همه دتکتورها، بر اساس نور دریافتی از منبع فرستنده، حریق را در محیط شناسایی کرده و هشدار مربوطه را صادر میکند.
تصویربرداری نوری با تراشه تصویربرداری CMOS قابلیت تصویربرداری نوری در OSID Imager به آشکارساز با زاویه دید وسیعی جهت مکان یابی و ردیابی چندین فرستنده ارائه میکند. در نتیجه سیستم میتواند نیاز به گیرندههای کمتری با حداقل هزینه برای اجرا در پروژههای مختلف داشته باشد.
طول موجهای بیم دتکتور با تصویرگر
تشخیص ذرات با طول موج دوگانه توسط این سیستم انجام میشود. پالسهای فرابنفش (UV) و مادون قرمز (IR) است که با تصویرگر هماهنگ میشود. این دو طول موج میتوانند هر گونه دود ایجاد شده در محیط را بسته به اندازه تشخیص دهند تا فرآیند تشخیص حریق سریعتر انجام شود.
- پالسهای فرابنفش: طول موج کوتاهتر UV به شدت با ذرات کوچک و بزرگ برهمکنش میکند.
- پالسهای مادون قرمز: طول موج IRطولانیتر بوده و تنها توسط ذرات بزرگتر تحت تاثیر قرار میدهد.
اندازهگیری تلفات نور در دو طول موج مختلف آشکارساز را قادر میسازد تا اندازه گیری دقیقتری انجام دهد.
ویژگیها و مزایا بیم دتکتور OSID
بیم دتکتور OSID به واسطه عملکرد مناسب و قابلیتهای هوشمندی که در اختیار دارد، میتواند برای پروژههای مختلف با دقت بسیار بالا مورد استفاده قرار گیرد. از جمله مهمترین مزایای این بیم دتکتورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دقت بسیار بالا با حساسیت زیاد: الگوریتمهای نرم افزاری هوشمند در نظر گرفته شده برای این دتکتورهای تشخیص دهنده دود آنقدر قدرتمند است که میتوانند با حساسیت بسیار بالایی انواع حریق را شناسایی نمایند.
- اطلاع از وضعیت عملیات: بیم دتکتورهای دودی OSID میتوانند از طریق تصویرگر، وضعیت عملیات را تشخیص دهند. این دتکتورها دارای رلههای اختصاصی و عملکرد فوق العاده برای تشخیص هر گونه مشکل و ایجاد زنگ هشدارهای مرتبط هستند.
- برد بسیار زیاد: بیم دتکتور OSID برد زیادی نسبت به دتکتورهای معمولی دارد. به طوری که میتواند در حدود 200 متر را پوشش دهد. این در حالی است که بیم دتکتورهای معمولی میتوانند در حدود 100 الی 120 متر را پوشش دهند.
- مقاومت بالا: بیم دتکتورهای OSID، تحمل بسیار بالایی در برابر گرد و غبار دارند. آنها میتوانند از نفوذ گرد و غبار جلوگیری نمایند و از هر گونه خطای ایجاد شده در اثر کثیفی و ورود گرد و غبار جلوگیری کنند.
- بدون نیاز به تراز دقیق: یکی از حساسیتهایی که برای نصب دتکتورهای دود خطی وجود دارد، نیاز به تراز دقیق بود. خوشبختانه بیم دتکتورها چنین حساسیتی ندارند و میتوان بدون نیاز به تراز دقیق آنها را در محیط اجرا کرد.
- راه اندازی سریع و خودکار: این دتکتورها با سرعت بسیار بالایی در محیط راه اندازی میشوند. پیکربندی ساده آنها باعث شده تا بتوان با راهاندازی خودکار در کمتر از 10 دقیقه، شاهد عملکرد مناسب آنها در محیط بود.
- کاهش هشدار کاذب: این دتکتورها هشدار کاذب بسیار کمی دارند. میتوانند برای تشخیص خطا و هشدار استفاده شوند، بدون اینکه حرکت ساختمان باعث ایجاد هشدار کاذب در آنها شود.
بیم دتکتور OSID برای چه فضاهایی مناسب است؟
فناوری OSID در بیم دتکتور اغلب در فضاهای باز و بزرگ مانند انبارها، آتریومها، فرودگاهها و مراکز خرید استفاده میشود، جایی که روشهای سنتی تشخیص دود ممکن است به دلیل حرکت هوا یا سقفهای بلند کمتر موثر باشند. این دتکتور دودی پوشش وسیعتری را ارائه میدهد و میتواند به ویژه در محیطهایی که ملاحظات زیبایی شناسی یا معماری نصب آشکارسازهای دود سنتی را چالش برانگیز میکند، مفید باشد.
نحوه نصب و نگهداری از بیم دتکتور OSID
هر جزء از سیستم OSID را میتوان مستقیما روی سطحی که با براکتهای نصب ایمن شده است را نصب کرد. تراز امیتر ساده است، از یک ابزار تراز لیزری برای چرخاندن کرههای نوری استفاده میشود تا زمانی که پرتو لیزری که از ابزار همترازی پخش میشود به تصویرگر نزدیک شود. تصویرگر به روشی مشابه تراز شده است به طوری که میدان دید آن تمام امیترها را در بر میگیرد. حداقل تعمیر و نگهداری برای این سیستم مورد نیاز است و عمدتاً نیاز به تمیز کردن گاه به گاه خواهد بود.
به سازان سرای مهر آهنگ؛ ارائه خدمات فروش و نصب دتکتورهای اعلام حریق
در این مقاله در مورد بیم دتکتور OSID و قابلیتهای آن صحبت کردیم. به غیر از این دتکتور، آشکارسازهای دود دیگری نیز وجود دارند که هر کدام قابلیتهای مختلفی را در اختیار قرار میدهند. در صورت نیاز به ایمن سازی محیط مورد نظر خودتان با تجهیزات ایمنی آتش نشانی و دتکتورها، میتوانید از شرکت به سازان سرای مهر آهنگ، برای دریافت خدمات تخصصی کمک بگیرید.