مثلث آتش چیست و چه تفاوتی با هرم آتش دارد؟ + نحوه مهار آن
مثلث آتش چیست و چه تفاوتی با هرم آتش دارد؟ + نحوه مهار آن
اردیبهشت 14, 1404
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
اردیبهشت 14, 1404
مثلث آتش چیست و چه تفاوتی با هرم آتش دارد؟ + نحوه مهار آن
مثلث آتش چیست و چه تفاوتی با هرم آتش دارد؟ + نحوه مهار آن
اردیبهشت 14, 1404
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
سنسور دود و حرارت چیست؟ + کاربردها، مزایا، نگهداری و محل نصب
اردیبهشت 14, 1404

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

برای افراد غیر آتش نشان این موضوع واضح نیست؛ اما باید بدانید که همه خودروهای آتش نشانی با یکدیگر یکسان نیستند. انواع خودروهای آتش نشانی با ساختار متفاوت و تجهیزات خاصی تولید شده‌اند که هر کدام هدف منحصر به فردی را برای انجام عملیات آتش نشانی و نجات ایفا می‌کنند. در بعضی از شرایط برای اطفای حریق تنها نیاز به تجهیزات مناسب همچون پمپ آب است؛ اما در زمانی که نیاز به امداد و نجات و دسترسی به مصدومان و افراد حادثه دیده باشد، باید از ماشین های دارای نردبان استفاده کرد. می‌توان انواع خودروهای آتش نشانی در جهان را به 6 گروه مختلف تقسیم بندی کرد که در ادامه مقاله به آن‌ها اشاره می‌کنیم و اهداف استفاده از هر یک از آن ها را به شما توضیح می دهیم.

انواع خودروهای آتش نشانی برای اطفای حریق در ایران

هر یک از انواع خودروهای آتش نشانی به تجهیزات آتش نشانی مجهز شده‌اند تا بتوانند عملیات نجات و اطفای حریق را انجام دهند. اما در کشور ایران یک سری از خودروهای آتش نشانی وجود دارند که در زمینه اطفای حریق بسیار پرکاربرد هستند و عمدتا در اکثر عملیات نجات و اطفا استفاده می‌شوند. تمرکز این ماشین‌ها تامین آب و مواد اطفای حریق می‌باشد. از جمله انواع خودروهای آتش نشانی پرکاربرد برای اطفای حریق می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

خودرو پیشرو آتش نشانی

خودرو پیشرو آتش نشانی به عنوان یکی از انواع خودروهای آتش نشانی با شاسی کوچک، امکان اطفای حریق کوچک تا متوسط را فراهم می‌کند. این خودرو دارای مخزن آب، پمپ آتش نشانی، تجهیزات آبرسانی و تجهیزات متنوع هیدرولیکی نجات است که می‌تواند در هنگام عملیات و به فرماندهی تیم آتش نشانی در جلوی ناوگان خودرویی حرکت کند. خودرو پیشرو آتش نشانی دارای دو کابین نیز می‌باشد که آتش نشانان می‌توانند با حضور در آن به محل آتش سوزی اعزام شوند. به دلیل اهمیت عملکردی این خودروی آتش نشانی، در اکثر ایستگاه‌های حریق استفاده می‌شود و نقش مهمی را در اطفای حریق سریع ایفا می‌کند. شاسی این خودرو بسیار چابک است و می‌تواند اطفای حریق سریع را بدون محدودیت فراهم آورد.

خودرو پسرو آتش نشانی

خودرو پسرو آتش نشانی یکی از انواع خودروهای آتش نشانی سنگین است که از مخزن آب، پمپ و تجهیزات آبرسانی تشکیل می‌شود. اما این خودروی آتش نشانی در مقایسه با خودروی پیشرو آتش نشانی مخزن آب بزرگ‌تری دارد و این موضوع به واسطه تک کابینه بودن آن است. از این جهت در فرآیند اطفای حریق برای تامین آب مورد نیاز جهت خاموش کردن آتش در حجم بالاتر استفاده می‌شود و نقش حیاتی را در تامین آب مورد نیاز برای اطفای حریق دارد.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

خودروی لوله کشی آتش نشانی

به منظور تامین آب و اطفای حریق در حجم کوچک می‌توان از خودروی لوله کشی آتش نشانی استفاده نمود. این خودروها سایز کوچکی دارند و از نظر ظاهری مشابه با وانت هستند. تجهیزات و لوله کشی‌های لازم جهت آبرسانی در این خودرو به کار رفته‌اند. این تجهیزات که با نام فایر هیدرانت شناخته می‌شوند، نقش حیاتی را در اطفای حریق ایفا می‌کنند. ساختار این ماشین‌ها به شکلی است که با نام ماشین‌های آتش نشانی منبع دار نیز شناخته می‌شوند. با این نوع ماشین آتش نشانی می‌توان ماموریت‌های جزئی و کوچک را به صورت صحیح انجام داد. با این حال برای اطفای حریق در حجم بالا، نیاز به استفاده از سایر انواع خودروهای آتش نشانی است.

خودروی تانکر آب آتش نشانی

در میان انواع خودروهای آتش نشانی، این ماشین است که به عنوان خودروی سنگین با مخزن آب به گنجایش 12 هزار لیتر یا بیشتر استفاده می‌شود. با این وجود این نوع ماشین آتش نشانی با پمپ طراحی نشده است. بنابراین، در شرایطی که به دلیل وقوع حریق‌های گسترده نیاز به آب با حجم بالا باشد، می‌توان از این خودرو استفاده کرد. برای دسترسی به آب با حجم بالا این ماشین آتش نشانی بهترین عملکرد را دارد، اما به دلیل عدم وجود پمپ استفاده از آن برای اطفای حریق در ارتفاعات چندان مناسب نیست.

معرفی انواع خودرو های آتش نشانی

اگر با انواع خودرو ‌های آتش نشانی آشنا نیستید، باید بدانید که در حال حاضر 6 نوع ماشین آتش نشانی با عملکرد و هدف متفاوت در بازار موجودند که هر کدام ویژگی‌های خاصی را دنبال می‌کنند. در ادامه تفاوت بین هر کدام و اهداف استفاده از آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

کامیون آتش نشانی (Fire Engine)

اولین نوع خودروهای آتش نشانی، موتور یا کامیون آتش نشانی است که در اکثر مراکز اطفای حریق و آتش نشانی به کار می‌رود. هدف این ماشین آتش نشانی، انتقال آتش نشانان و منبع آب به محلی است که آتش در حال وقوع است. اغلب صدها گالن آب در یک زمان با این ماشین‌های آتش نشانی منتقل می‌شوند تا آتش نشانان بتوانند بلافاصله بعد از رسیدن به محل، مراحل اطفای حریق را انجام دهند. تجهیزات خودرو آتش نشانی متنوعی نیز می‌توانند در این کامیون‌ها قرار بگیرد.

برخی از این تجهیزات می‌تواند شامل دوربین‌های تصویربرداری حرارتی، دستگاه‌های تنفسی مستقل، کپسول‌های آتش‌نشانی، شیلنگ‌های آتش‌نشانی، نورافکن، فک‌های زندگی و سایر ابزارهای نجات هیدرولیک و نردبان‌ها باشد. یک کامیون آتش نشانی ممکن است حاوی یک جریان اصلی یا یک تفنگ سیل ثابت باشد. بعضی از این کامیون‌ها دارای یک بالابرنده هوایی هستند تا در هنگامی که آتش نشانان نیاز به دسترسی به مناطق مرتفع را دارند، بتوانند به راحتی وارد آن شده و به بالای ساختمان‌ها حرکت کنند.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

کامیون نردبانی (Ladder Truck)

یکی دیگر از انواع خودرو های آتش نشانی، کامیون نردبانی است. تفاوت اصلی بین این ماشین آتش نشانی با کامیون آتش نشانی، وجود یک نردبان هیدرولیک در آن است. نردبان می‌تواند به آتش نشانان ایجاد اجازه را بدهد تا برای نجات قربانیان و خاموش کردن آتش در ارتفاعات بالا استفاده شود. البته ماشین‌های آتش نشانی معمولی نیز دارای نردبان هستند؛ اما باید به صورت دستی تنظیم و حمل شوند و امکان استفاده از آن‌ها به صورت هیدرولیکی وجود ندارد.

علاوه بر این، نردبان‌های هیدرولیک می‌توانند با طول‌های متفاوتی استفاده شوند تا دسترسی آتش نشانان به ساختمان‌های کوچک و بزرگ فراهم شود. تجهیزات جستجو و نجات و تجهیزات تهویه و ابزارهای ورود اجباری در این نوع ماشین آتش نشانی وجود دارند. برخی از کامیون‌های نردبانی دارای میزهای گردان با محوری هستند که نردبان را حرکت می‌دهد.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

ماشین آتش نشانی نجات یا عملیات ویژه (Rescue/Special Operations Truck)

نوع سوم از انواع خودرو های آتش نشانی، خودرو آتش نشانی نجات یا عملیات ویژه است. این وسیله نقلیه فنی برای حمل تجهیزات جهت عملیات نجات در نظر گرفته شده و می‌تواند طیف وسیعی از تجهیزات شامل اره‌های مدور، مشعل‌های برش، جرثقیل‌ها، جک‌های بالابر، وینچ‌ها، ژنراتورها، تخته‌های چوبی را در خود قرار دهد. اگرچه این تجهیزات برای دو کامیون قبلی قابل استفاده‌اند؛ اما معمولا بسیار سنگین به نظر می‌رسند.

بنابراین، در شرایطی که نیاز به انجام عملیات‌های ویژه با هدف منحصر به فرد باشد، توصیه می‌شود که از این خودرو با تجهیزات درون آن استفاده شود. ماشین آتش نشانی عملیات ویژه فاقد آب و سیستم آبرسانی هستند. این ماشین‌های آتش نشانی بدون تجهیزات پمپاژ و مخازن آبی هستند که در دو ماشین قبلی آتش نشانی وجود داشتند.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

ماشین آتش نشانی براش (Brush Truck)

از دیگر انواع خودرو های آتش نشانی که به آن ماشین آتش نشانی وحشی نیز گفته می‌شود، این محصول است. یک ماشین آتش نشانی وحشی دارای چهار چرخ محرک برای عبور از زمین‌های چمنزار یا مناطقی با پوشش گیاهی بالا است. موتورهای آتش نشانی معمولا شامل چهار چرخ متحرک نیستند. هدف ماشین آتش نشانی براش این است که آتش نشانان را به منبع آتش سوزی برساند. برای آتش سوزی‌هایی در مناطق شهری و روستایی رخ می‌دهند و شامل احتراق پوشش گیاهی هستند، استفاده از این ماشین آتش نشانی توصیه می‌شود.

ماشین‌های آتش نشانی براش شامل تجهیزات و دستگاه‌های متصل به وسیله نقلیه است. مقدار آبی که یک کامیون برس حمل می‌کند گاهی اوقات می‌تواند دو برابر یک شلنگ آتش نشانی معمولی باشد. ماشین‌های براش زمانی استفاده می‌شوند که ماشین‌های آتش نشانی نتوانند به محل آتش سوزی برسند. ماشین‌های آتش نشانی برای پمپاژ آب باید حتما متوقف شوند؛ اما ماشین‌های براش می‌توانند در حین حرکت این کار را انجام دهند.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

ماشین آتش نشانی تیلر (Tiller)

تیلرها یک ماشین آتش نشانی هستند که در سایر نقاط جهان به آن کامیون قلاب و نردبان، نردبان تیلر یا وسیله نقلیه هوایی تراکتوری می‌گویند. این ماشین‌ها مانند انواع خودرو های آتش نشانی نردبانی دارای نردبان گردان هستند. تراکتور و تریلر هر دو به هم چسبیده‌اند و باعث می‌شود این ماشین‌های آتش نشانی بلندتر از ماشین آتش نشانی معمولی باشند. به طور مثال، برخی از کامیون‌های موتوری 10 فوت طول دارند در حالی که تیلر 60 فوت است. پس جای تعجب نیست که تیلرها به دو راننده در آن واحد نیاز دارند.

یک راننده چرخ‌های عقب و جلو تیلر را کنترل می‌کند در حالی که راننده دوم فرمان را کنترل می‌کند. این دو راننده باید به طور یکپارچه با یکدیگر کار کنند تا عملکرد ایمن تیلر تامین گردد. علی رغم اینکه به نظر می‌رسد رانندگی با تیلر سخت باشد، برعکس این موضوع صادق است. فرمان مستقل کامیون امکان حرکت در پیچ‌های تند را فراهم می‌کند. از آنجایی که این ماشین‌های آتش نشانی طویل هستند، ظرفیت ذخیره سازی فوق‌العاده‌ای را فراهم می‌کنند.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

تانکر (Tanker/Tender)

هفتمین و آخرین انواع خودرو های آتش نشانی، تانکر است که می‌تواند برای تامین و ارسال آب مورد استفاده قرار گیرد. منبع آب می‌تواند از یک شیر آتش نشانی یا توده‌های آبی نزدیک همچون دریاچه و رودخانه آب باشد. اگرچه این تانکر نمی‌تواند آب فراوان را به یک خط شلنگ بزرگ منتقل کند؛ اما پمپ‌های کوچک‌تر وسایل نقلیه می‌توانند مفید باشند.

بسیاری از آتش نشانان زمانی که نمی‌توانند به شیر آتش نشانی دسترسی پیدا کنند. این ماشین‌های آتش نشانی تنها وسیله نقلیه‌ای نیستند که برای انتقال آتش نشانان استفاده شوند. در مقابل آن‌ها با ماشین‌های آتش نشانی نردبانی به محل مورد نظر اعزام می‌شوند تا امکان دسترسی به آب مورد نیاز برای اطفای حریق وجود داشته باشد.

معرفی انواع خودروهای آتش نشانی: مناسب نجات و اطفای حریق

سخن پایانی

انواع خودرو های آتش نشانی را در این مقاله به شما معرفی کردیم. خودروهایی که هر کدام به نوبه خود دارای امکانات و تجهیزات مختلفی‌اند. برای اطفای حریق و امداد و نجات، می‌توان از هر یک از این خودروها استفاده نمود؛ اما بهترین و کامل‌ترین خودرو آتش نشانی، کامیون نردبانی است که به منظور دسترسی آتش نشانان به ارتفاعات بالا استفاده می‌شود. برای همه این ماشین‌های آتش نشانی باید تجهیزات مناسبی وجود داشته باشند تا بتوان هنگام اطفای حریق از آن‌ها استفاده نمود. در صورت نیاز به خرید تجهیزات اطفا حریق، کپسول آتش نشانی و سایر تجهیزات، می‌توانید از طریق سایت به سازان سرای مهر آهنگ اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برند