پدیده بویل اور چیست و چه شرایطی دارد؟ + نحوه پیشگیری از آن
پدیده بویل اور چیست و چه شرایطی دارد؟ + نحوه پیشگیری از آن
اردیبهشت 24, 1404
پدیده بویل اور چیست و چه شرایطی دارد؟ + نحوه پیشگیری از آن
پدیده بویل اور چیست و چه شرایطی دارد؟ + نحوه پیشگیری از آن
اردیبهشت 24, 1404

عیب یابی سیستم اعلام حریق چگونه است؟ + بهترین زمان انجام آن

عیب یابی سیستم اعلام حریق چگونه است؟ + بهترین زمان انجام آن

هر سیستمی که مرتبط با حریق و شناسایی آن باشد باید حتما برای همیشه به صورت صحیح کار بکند. یک خطای هر چند اندک و برای مدت کوتاه می‌تواند منجر به آتش سوزی‌های فجیع و غیر قابل کنترل در فضاهای مختلف شود. سیستم اعلام حریق، سیستمی است که در سال‌های اخیر اجرای آن در همه ساختمان‌ها به ضرورت تبدیل شده و باید از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کرد. عیب یابی سیستم اعلام حریق با کمک تیم متخصص و با در نظر داشتن خطاهای رایج انجام می‌شود. از آنجایی که این سیستم مستقیما با جان و مال مردم سر و کار دارد، باید همواره از عملکرد صحیح آن مطمئن شود و در صورت نیاز از خدمات عیب یابی سیستم اعلام حریق گروه‌های متخصص در این حوزه کمک گرفت.

عیب یابی سیستم اعلام حریق چه اهمیتی دارد؟

عیب یابی سیستم اعلام حریق به مجموعه‌ای از خدماتی که برای بررسی وضعیت این سیستم و قطعات متصل به آن انجام می‌شوند، گفته می‌شود. این سیستم وظیفه حیاتی را اعلام حریق به محض تشخیص دتکتور دارد و باید حتما با کمک خروجی‌های هشداردهنده صوتی و تصویری، حریق را به افراد حاضر در محیط اعلام کند. اگر به هر دلیلی خطایی در سیستم وجود داشته باشد، این سیستم نیز به درستی کار نکرده و احتمال تشخیص نادرست یا عدم واکنش مناسب هنگام حریق وجود دارد. در چنین مواقعی زمانی می‌توان متوجه شد که عملکرد اعلام حریق چقدر حیاتی است که خطرات مرتبط با آن را در محیط مشاهده کنیم.

برای عیب یابی سیستم اعلام حریق چه کنیم؟

یکی از مراحل مهم و حیاتی در حفظ ایمنی ساختمان‌ها، بهینه سازی عملکرد سیستم اعلام حریق برای اعلام آتش سوزی و سیستم اطفا حریق برای واکنش نشان دادن به حریق است. عیب یابی سیستم اعلام حریق باید هر زمانی که روی پنل کنترل خطا نشان داده می‌شود، انجام شود. عیب یابی فرآیندی است که باید از سوی افراد متخصص در این حوزه انجام شود تا بتوان مشکل به وجود آمده در این سیستم را شناسایی و برای برطرف کردن آن اقدام کرد.

اولین قدم برای عیب یابی سیستم اعلام حریق لازم است که نمایشگر کنترل پنل را مشاهده کنید. اگر روی دستگاه کدهای خطا و هشدارهایی وجود دارند، باید حتما آن‌ها را بررسی کنید. معمولا این کدها یک ارور مشخص برای خطا در سیستم هستند که در دفترچه راهنمای دستگاه می‌توان متوجه دلیل آن‌ها شود. پس از آن می‌بایست وضعیت آلارم‌های تصویری و صوتی و سنسورهایی که برای تشخیص استفاده می‌شوند را مورد بررسی قرار داد و اگر مشکلی وجود داشت، آن‌ها را برطرف نمود. در بعضی از مواقع خطای سیستم اعلام حریق به دلیل مشکل در اتصالات و سیم کشی هاست که می‌توان با بررسی به موقع و برطرف کردن آن‌ها شاهد عملکرد مناسب این سیستم بود.

عیب یابی سیستم اعلام حریق چگونه است؟ + بهترین زمان انجام آن

علت خطاهای سیستم اعلام حریق

هنگام عیب یابی سیستم اعلام حریق باید در ابتدا مشخص کنید که علت بروز این خطاها چیست. در مجموع این سیستم به دلیل عملکرد خاص و تجهیزات متصل شده به آن، دارای 4 مشکل اصلی است که برای عیب یابی سیستم باید حتما به سراغ هر یک از این مشکلات رفته و آن‌ها را بررسی کنید.

  1. مشکلات مربوط به سیم کشی: خرابی سیم کشی‌ها و اتصالات شل و نادرست، می‌تواند باعث ایجاد خطا و عیب در این سیستم شود. مشکلات ایجاد شده باعث قطعی سیگنال می‌شوند و اختلال در عملکرد آن را به همراه دارند. تعمیر و نگهداری منظم سیم کشی‌ها و بررسی کابل‌ها می‌تواند از خطاهای متداول جلوگیری کند.
  2. خطاهای برنامه‌ای: برنامه ریزی نادرست و تنظیمات اشتباهی که برای سیستم اعلام حریق در نظر گرفته شده‌اند، می‌توانند باعث ایجاد مشکل در سیستم اعلام حریق شوند. در صورتی که تنظیمات مربوط به حساسیت دتکتورها و زون بندی آن‌ها انجام نشود، احتمال بروز اشتباهات آلارم و خطاهای رایج وجود دارد. در این صورت باید تنظیمات سیستم به طور کامل بررسی و اصلاح گردند.
  3. مشکلات مربوط به برق و تغذیه: مشکلات مربوط به منبع برق می‌کنند باعث ایجاد نوسانات برق و خرابی باتری‌های پشتیبان و قطعی برق در ساختمان‌ها شوند. در چنین مواقعی سیستم قادر به تشخیص صحیح حریق نبوده و عملکرد آن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
  4. خرابی سنسورهای متصل شده: سنسورها و دستگاه‌های متصل شده به سیستم اعلام حریق وظیفه فرمان دادن به آن را دارند. خرابی این سنسورها از جمله دتکتورهای دودی، حرارتی و تجهیزات هشداردهنده می‌تواند از دیگر دلایل اصلی خطا در سیستم‌های اعلام حریق باشد. اگر سنسورها کثیف شده‌اند و یک لایه‌ای از گرد و غبار روی آن‌ها قرار گرفته باشد، باید حتما آن‌ها را تمیز کرده و پس از آن مراحل بعدی عیب یابی را انجام دهید.

چطور می‌توان متوجه خطای سیستم شد؟

عیب یابی سیستم اعلام حریق در زمان درست می‌تواند از خطرات ناشی از غیر فعال بودن آن جلوگیری کند. برای تشخیص خطا و مشکل دستگاه باید به از طریق پنل اعلام حریق اقدام کنید. این پنل‌ها دارای سه وضعیت اصلی نرمال (Normal)، هشدار (Alarm) و خطا (Trouble) هستند که هر یک از آن‌ها وضعیت مشخصی در سیستم را تعیین می‌کنند.

  • وضعیت نرمال: تمامی تجهیزات و اجزای متصل به سیستم اعلام حریق به درستی کار می‌کنند و هیچ خطایی در سیستم وجود ندارد.
  • وضعیت هشدار: در این وضعیت دتکتورها حریق را شناسایی کرده‌اند و سیستم اعلام حریق فعال می‌شود.
  • وضعیت خطا: در این وضعیت تجهیزات تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق، سیم کشی‌ها و مدار دچار خطا می‌شوند و باید حتما وضعیت مربوطه را به سرویس کار برای بررسی سیستم اعلام داد.

عیب یابی سیستم اعلام حریق چگونه است؟ + بهترین زمان انجام آن

زمان انجام عیب یابی سیستم اعلام حریق

یک زمان برای انجام عیب یابی سیستم اعلام حریق این است از روی پنل متوجه گزارش خطا شوید و نیاز باشد که مشکل سیستم را برطرف کنید. اما در مجموع لازم است که عیب یابی به صورت دوره‌ای انجام شود تا بتوان با بررسی‌های منظم، از عملکرد صحیح این سیستم‌ها مطمئن شد. عیب یابی‌های دوره‌ای به سه دسته هفتگی، ماهانه و سالانه تقسیم‌بندی می‌شوند که در هر دوره باید حتما موارد مشخصی مورد بررسی قرار گیرند.

  • عیب یابی هفتگی: لازم است که هر هفته یک بار وضعیت صفحه نمایش کنترل پنل را مشاهده کرد. وجود هر گونه پیام روی صفحه نمایش نشان دهنده مشکل در سیستم اعلام حریق است و باید حتما مورد بررسی قرار گرفت. اما اگر پیامی روی پنل نبود، نیازی به انجام اقدام خاصی نیست.
  • عیب یابی ماهانه: هر یک ماه یک بار بهتر است که عیب یابی سیستم اعلام حریق به صورت دقیق انجام شود. بررسی عملکرد تجهیزات مختلف از جمله دتکتورهای دود و حرارت، شستی‌های اعلام حریق، آژیرها و فلاشرها همگی مهم است. تست‌های عملیاتی برای هر یک از این قطعات باید انجام شود. معمولا در دستورالعمل این تجهیزات در مورد عیب یابی آن‌ها توضیحاتی داده شده است.
  • عیب یابی سالانه: عمیق‌ترین فرآیند عیب یابی سیستم اعلام حریق باید هر یک سال یک بار انجام شود. بررسی‌های سالانه عیب یابی شامل بازرسی کامل سیستم توسط متخصص است. معمولا هر سال یک بار باید یک سری از قطعات فرسوده تعویض شوند. باتری‌های پشتیبان بررسی گردند. اگر عملکرد نرم افزارها مختل شده بودند مورد بررسی قرار گرفته و تعمیر شوند. در بعضی از مواقع نیاز به آپدیت کردن نرم افزارهای سیستم نیز هست.

جمع‌بندی

نیاز مبرم به عیب یابی سیستم اعلام حریق باعث شده تا این خدمات از سوی افراد متخصص زیادی ارائه شوند. در حالت کلی اگر این سیستم به خوبی کار نکند، احتمال اینکه به موقع نیز حریق را شناسایی نکند وجود دارد. در این مواقع خطرات زیادی جان و مال مردم را تهدید می‌کنند. کلیه تجهیزات مربوط به اعلام حریق و تجهیزات ایمنی و آتش نشانی در سایت شرکت به سازان سرای مهر آهنگ وجود دارند. اگر هنگام عیب یابی متوجه نیاز به تعویض این قطعات شدید، می‌توانید از طریق سایت سفارش خود را ثبت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برند